Interviews

Wie is Andre van der Linden?

24 mei 2016 No Comments

Als je de Havenkade in Ridderkerk op komt rijden valt je blikveld onmiddellijk op een groot billboard met Den Otter, Alles voor kantoor erop. Het is een begrip in Ridderkerk.

Eenmaal aangekomen kom ik een sfeervol kantoorpand. Ik ben op bezoek bij Andre van der Linden. Hij is directeur/eigenaar van Den Otter Kantoorpartners. Samen met zijn zakenpartner Ron de Boef bestieren zij samen de business en dat gaat hun goed af.

Trots vertelt Andre, dat het bedrijf in 1933 is opgericht door zijn opa en oma. Oma beheerde de hele week de kantoorboekhandel en opa ondersteunde haar als hij iedere dag thuis kwam van zijn werk. Een paar jaar daarna kwam hij tot de conclusie, dat dat niet meer te combineren viel en heeft ook hij zich fulltime met de winkel bezig gehouden.

Na de MEAO afgesloten te hebben, is Andre al op jonge leeftijd (in 1979) de zaak komen versterken en zwaait daar inmiddels dus al heel wat jaren de scepter.

In al die jaren hebben de bedrijfsactiviteiten zich ontwikkeld tot wat het nu is. “Alles voor kantoor” : dat kan je wel stellen. Kantoorartikelen, printeroplossingen, kantoormeubelen en zelfs veiligheidskleding en aanverwante accessoires volgens het One Stop Shopping-principe.

Hij vertelt met verve over zijn familie : echtgenote Mary-Ann, vier kinderen en inmiddels één kleinkind.

Andre hecht veel waarde en plezier aan netwerken : dat blijkt onder meer uit zijn lidmaatschap voor het Ondernemers Platform Ridderkerk en de Stichting Collectieve en Duurzame belangen Ondernemers Ridderkerk.

Druk op het werk en met genoemde overlegplatforms ; dat was Andre nog niet genoeg. Zijn sociale bewogenheid leidde tot het zitting nemen als secretaris van het bestuur van de Stichting Help Eens Een Handje HEEH. De stichting zamelt geld in om mensen met een sociale doelstelling te ondersteunen om hun droom te verwezenlijken.

En dan zijn echte passie naast het werk : Andre is al ruim 30 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps te Ridderkerk. Dat schept een band, want ook mijn vader heeft een verleden bij een vergelijkbaar korps in Twente. Hij zegt zich zorgen te maken over de bezuinigingen, die ook deze onontbeerlijke hulpverlenings-instantie heeft getroffen. Veel is wegbezuinigd en momenteel moet het korps het met slechts twee voertuigen doen ! Daarnaast is het werven van nieuwe vrijwilligers in toenemende mate een probleem aan het worden. Bij het werk hoort nu eenmaal ook piketdiensten en voor velen is dan de keuze tussen dat of in het weekend naar de camping met de familie gaan, gauw gemaakt.

Terug naar de business. De economisch moeilijke jaren lijken beetje bij beetje achter ons te liggen. Hij bespeurt wel een nieuwe zakelijkheid bij de klant. Deze “shopt” steeds meer en is harder geworden. Niet altijd wordt het “je loopt de benen uit je lijf voor de klant” op waarde geschat en kiest de klant toch voor alleen de goedkoopste optie. Maar hij ziet ook kansen : de markt ontwikkelt zich steeds meer als een gun-markt; goed netwerken is daarbij evident.

Andre zegt geen dromen te hebben. “Ik slaap iedere nacht prima”: aldus is het no nonsense-antwoord. Hij zegt wel een boost te krijgen als hij een mooie order binnenkrijgt, zoals die van de firma Trelleborg Ridderkerk BV. Dit bedrijf wilde een open structuur kantoor met compleet nieuwe inrichting.

Hij is al sinds de oprichting van de NVIH lid en heeft dus de oprichtingsverga-dering bij het ministerie van Verkeer & Waterstaat bijgewoond. Hij ervaart het lidmaatschap nog steeds als nuttig en je komt nog eens binnen in omgevingen, waar je anders niet zo gauw zou komen, zoals b.v. het hoofdkantoor van de RABO-bank te Utrecht.

Tot slot gevraagd naar een tip voor de NVIH : bouw bruggen tussen de eilandjes (= de diverse leden). Misschien is een speeddate-sessie daarvoor een geschikt middel. Zorg, dat de leden elkaar steeds beter leren kennen, zodat b.v. potentiële klanten meer naar elkaar kunnen worden door verwezen.

We ronden het gesprek af. Ik ervaar steeds meer dit soort gesprekken met NVIH-leden als inspirerend en energiegevend !